“Ispovijedajte dakle jedan drugome grijehe…”
– Jakovljeva 5:16

Ovi, i stihovi poput: “…nego, jedni druge smatrajte višima od sebe…” (Filipljanima 2:3); kao da su se našli u nečijoj tuđoj Bibliji. Često ih samo površno preletimo. Apostol Pavle je iznosio svoju obranu pred ondašnjim kršćanima i između ostalog rekao: ” Zar nisam i ja apostol?!” ; “Nisam li i ja vidio Gospodina?!” U stvari je govorio:” Zar ja nisam jednako dostojan….”

Nije se uzdizao iznad drugih Božjih službenika. Nije prozivao i zahtjevao da mu se iskaže neka posebna čast – njemu kao osobi, mjestu na kojem se nalazio u Kristovom tijelu ili službi koju je vršio. Htio je među njima biti JEDNAK. I ako stvarno želiš iskreno služiti Gospodina, ne želiš biti znad drugih, kao što ne želiš biti ispod… Želiš biti jednak. Jakov je to jednako tako razumio. I ponudio kršćanima izvrsno riješenje protiv osobnog uzdizanja i ponosa: “Ispovijedajte grijehe jedni drugima”.

Ovo je izvanredna zaštita našega zdravlja /u nastavku stiha/. Je li lako? Ne, nije! Ispovijedajući svoj osobni grijeh, stavljaš se u poziciju ranjivosti – mogu te omalovažiti, ismijati, osramotiti, pa čak i prezreti i odbaciti. Ipak, Riječ Božja nam kaže da “nitko nije bez grijeha” i “tko kaže da nema grijeha – taj laže”. Dakle, hoću li biti iskren pred svojim bratom ili stvari prepustiti slučaju /i pokazati se kao lažac pred Bogom/, pitanje je moje osobne odluke.

Vjerujem, složit će te se sa mnom, da je Jakov bio ponizni sluga Isusa Krista. I sigurno, nije poučavao nešto što i sam nije činio. I apostol Jakov je imao nekog brata kojem je ispovijedao svoje grijehe. Sam Gospodin nas poziva na to. Da to postane naš stil života, naša svakodnevica. Tako ćemo očvrsnuti naše zajedništvo; Postavit ćemo granice našim tjelesnim prohtjevima; Sačuvat ćemo se od tajnih grijeha; Zaštiti ćemo život našega brata; Naš život će imati snažnije svjedočanstvo o Isusu Kristu; Jasno i vidljivo svjedočanstvo u ovoj preljubotvornoj generaciji; Vidljivo poput grada na gori.

Božji blagoslov vam želim

Autor: Darko Glešić