“Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrav nauk,
nego će po vlastitim požudama sebi gomilati učitelje da im škakljaju uši”
(2 Timoteju 4:3)

Ako ste promatrali maleno dijete, vjerojatno ste zapazili njegovo tipično ponašanje kada mu mama kaže: “Nema čokolade prije ručka!”. Obično, nakon toga, dijete ode do tate sa istom molbom. Nakon što mu i tata da taj isti odgovor: “Ne može sada čokolada”; ako su u blizini djed ili baka; gotovo je sigurno da će i njima reći to isto: “Ja bi čokloadu”. I ta bitka za čokoladu, traje dok dijete ne sazri dovoljno da shvati: “Nije tih par kocki čokolade vrijedno tolike borbe”

Prijatelju, ta čokolada /škakljanje ušiju/, je slatka u ustima; ali na kraju, uvijek postane gorka u stomaku /u tvome duhovnom životu/. Reći ćeš možda – spas je u mnoštvu savjetnika (Izreke 24:6). Svakako; ali nije spas u gomilanju onih savjetnika kojima su savjetnički uredi izvan crkve, van duhovne zajednice i onih savjetnika i učitelja izvan Kristovog Tijela.

Kada tim savjetnicima redovito dopuštaš ulazak u vlastiti svijet, oni postaju tvoji učitelji; a ti postaješ njihov učenik/@. …I sve si manje učenik Isusa Krista.

A Isusov nauk ne škaklja uši, nego postaje zdrav zvuk u našem umu. Ne zbunjuje, već je jasan i uvijek daje jasnu uputu. Nakon čega smo u miru vođeni.

Apostol Petar, u svojoj poslanici (2 Petrova 2:1), upozorava da će se pojaviti, među nama, “lažni učitelji koji će prokrijumčariti pogubna krivovjerja”

Ovi lažnjaci, švercaju kriva uvjerenja, opasna po živote nezrelih, neiskusnih učenika Isusa Krista, i tako ih, ilegalno, prisvajaju kao svoje učenike i svoje sljedbenike. Poučavaju ih da ne moraju biti “učenici Gospodara koji ih je otkupio”. Ali će takvi učitelji “na same sebe, navući brzu propast”.

Molim te, razmisli o ovom i odvoji se od tih. Jer, slijedeći ih, upast ćeš s njima u istu duboku jamu iz koje mnogi više ne nalaze izlaz.

Discipliniraj se u tome da priklanjaš svoje uho onima koji naučavaju potpunu istinu Pisma; riječ nadahnutu Bogom, ne sobom. Kako nas >Pismo i uči: “Cijelo je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za ukor, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti” (2 Timoteju 3:16).

Prikloni se riječi koja i kori, koja te i ispravlja i popravlja; riječi koju možeš prepoznati i kao odgojnu mjeru u svome životu, a ne samo kao slatki desert.

Na kraju, molim te, budi odvažan/@, budi hrabar/@; i priznaj Isusa Krista kao svoga osobnog učitelja i pisanu Riječ kao životno važan savjet.

Božji blagoslov.