“Budi jak i odvažan, jer ti ćeš ovomu puku predati u baštinu zemlju za koju sam se zakleo njihovim ocima da ću im je dati. Samo budi jak i veoma hrabar, pazeći da izvršiš sve po zakonu što ti ga je zapovjedio Mojsije, sluga moj; ne ODSTUPAJ od njega ni desno ni lijevo kako bi napredovao u svemu što poduzmeš”.
– Jošua 1:6-7

U ovome tekstu, hebrejska riječ za ODVAŽAN označava budnost, stojati čvrsto, biti nepokolebljiv. Dakle, stojmo čvrsto i nepokolebljivo u svojoj odluci da služimo Gospodinu i Njegovom narodu

Bog, u stvari, ovdje govori Jošui: Ti si taj koji ćeš razdijeliti baštinu Mome narodu. I za to će ti biti potrebna stabilnost, čvrstina, odvažnost/spremnost na borbu; Bit će ti potrebna srčanost.

“Samo budi jak …” Riječ koju ovdje upotrebljava hebrejski izvornik je KHAZAK. A znači: ohrabriti se, biti siguran/uvjeren, osvajački raspoložen.

Dakle, budimo spremni na osvajanje duša za Božje Kraljevstvo; ohrabri se i podigni u vjeri.Također, “Pazi da vršiš po zakonu koji ti je zapovijedio Mojsije” – da djeluješ po načelima koja čitaš u Bibliji; o kojima ti se propovijeda.

Htjeli bi ponekad nešto “Novo i drugačije”. I zaboravljamo one istine kojima su nas poučavali naši pastori, duhovni voditelji, starješine. – Božje zakone koje su oni propovijedali i po kojima su živjeli, po kojima su osvajali područja za svoga Gospodina; i zato uživali blagoslove.

Za takav život im je bila potrebna srčanost, hrabrost, voljnost, ustrajnost, pasija/trpljenje i strast za Gospodina. Promatraj njihove živote i vidjet ćeš da su bili usredotočeni na Božje djelo; i da od toga “nisu odstupali ni desno ni lijevo”. – vjerno su se držali apostolske nauke/ nauke Gospodina Isusa Krista; – nisu dodavali, nisu oduzimali.

Tvoj stav u Božjem djelu – odvažan i hrabar – imat će kao posljedicu ispunjenje Božjih obećanja: “Napredovati ćeš u svemu u čemu se pokreneš…”; “…tada ćeš biti sretan i uspjet ćeš”.

Poneki misle da biti odvažan, biti hrabar; znači – samo skoči u nepoznato, upusti se u avanturu,; lutaj svijetom, vidi i budi viđen; učini nešto ludo, nešto nesvakidašnje, …

Pozvani smo, prije svega, HRABRO slijediti, od prije postanka svijeta, od Boga utvrđen protokol, ustrajati u zdravoj rutini čitanja i razmišljanja o Njegovoj riječi – upustiti se u avanturu VJERE; ne skretati od naučenih Božjih principa, od apostolske nauke i prakse.

KHAZAK !

Autor: Darko Glešić