Davanje u Božje djelo

,

“makedonske crkve…Njihovo se duboko siromaštvo  preokrenulo u obilje njihove darežljivosti.”
– 2 Korinčanima 8:1-4

“A neki čovjek imenom Ananija, zajedno sa svojom ženom Safirom, proda neko zemljište i zadrži za sebe nešto novca, sa znanjem svoje žene. …”

Ako čitamo u nastavku (Djela ap. 5:1-11), vidjet ćemo da je Bog kaznio takav licemjeran stav prema novcu. Ananija, a zatim i Safira, izdahnuli su pred nogama apostola. Ne radi se o količini novca koji su zadržali za sebe. Pismo kaže: “NEŠTO NOVCA“; Dakle, očito se nije radilo o nekoj velikoj svoti. Ne govori se niti o količini novca kojeg su dobili od prodaje zemljišta. Radilo se o pogrešnom stavu davanja u Božje djelo. Stav u kojem se želimo prikazati kao osobe koje daju darežljivo i s povjerenjem – jer piše: “…i stavi ga /novac/ do nogu apostolima” (2b) – dok skrivamo drugi dio novca, mrzak je Bogu. I Ananija i Safira, umrli su onoga trenutka kada im je Duh Sveti /kroz Petra/ objavio što u stvari čine – “NISI SLAGAO LJUDIMA NEGO BOGU“(4b).

Pripadaš li crkvi u kojoj djeluje Duh Sveti, molim te, zauzmi jasan stav i budi otvoren po pitanju svog davanja financija u Božje djelo. Ako tvoj pastor uistinu služi Bogu, nije mu neophodan tvoj novac. I Kristova Crkva, ne ovisi samo od tvojih i mojih financija. Čak i ako ne daješ punu desetinu od svojih primanja; ili nemaš puno povjerenje da će starješine tvoje crkve pravedno utrošiti tvoj novac – i zato ne daješ – možda nećeš na mjestu umrijeti, ali ćeš si sigurno uskratiti obilje iz Božjih riznica. Kada je Božje djelo u pitanju, i kad su u pitanju Božji službenici, nemoj zatvoriti svoje srce i zakopčati svoj novčanik. Nemoj biti ekonomski proračunat /poput Ananije i Safire/. Misliš li da ne bi trebao dati; budi iskren prema Bogu, zadrži sav novac / ionako je tvoj/. Ne zadržavaj kod sebe “nešto malo” dok sa drugim djelom želiš častiti Boga. Tko tako čini, prezire Ga.

Daj od srca i daj s povjerenjem djeteta. Siguran sam – tada će Bog DOBRU, ZBIJENU, STRESENU I PREOBILNU MJERU ISKRENUTI U TVOJ SKUT.

brat Darko