Neki dan sam u jednom članku o identitetu kršćanina, pročitao ovo: “Ne određuje te ništa što činiš već što ti jesi.” i: “Bog je na našoj strani i On nas ne definira (određuje) na temelju naših djela.” Ovo učenje je djelomično i van biblijskog konteksta.

U Izrekama 20:11. piše: “ČAK SE I DIJETE POZNAJE PO ONOME ŠTO ČINI,…”

izuzetno je važno što, kao kršćani, radimo. Inače; samo ćemo misliti da jesmo ono što u stvari nismo. Ova doktrina, koja govori: “Ti samo ispovijedaj da jesi pa ćeš i biti to što ispovijedaš” – je sklizak i opasan teren. Sam Gospodin Isus je naglašavao potrebu za životom (dok smo još na ovoj zemlji) u potpunoj istini. U evanđelju po Luki 6:47-49; On govori usporedbu o osobama koje grade na ispravnom i na krivom temelju; i pri tom kaže:”A ONAJ KOJI ČUJE (ove moje riječi) A NE IZVRŠAVA, SLIČAN JE …” Tvoj i moj identitet leži u tome da budemo SLIČNI Isusu. Naš pravi identitet je: UČENIK ISUSA KRISTA. Ne možeš biti veći, bolji, originalniji, od svoga učitelja. Biti ćeš originalan, bit ćeš autentičan, ako nastojiš biti sličan Isusu. Možeš pomisliti: “Ali, ja sam tako daleko od tog uzora…” To još uvijek nije razlog da prestaneš slijediti i imitirati TAJ uzor. Samim time što se trudiš, biti ćeš sigurniji u svoj identitet od svih onih koji, kao vjerodostajan primjer, ističu sami sebe. Poznato nam je koliko oštro je Isus osudio stavove književnika svoga vremena. Nazvao ih je: “licemjerima, slijepim vođama, okrečenim grobovima, …” (Matej 23:)

I u tome, Gospodin nije isključiv, jednostran. Pismo o književniku Ezri, govori nešto sasvim suprotno: “NAD NJIM (nad Ezrom) JE BILA BLAGA (dobrostiva) RUKA NJEGOVOG BOGA, JER JE EZRA NASTOJAO, SVIM SRCEM, PRONIKNUTI U ZAKON JAHVIN (čitao je Pismo, proučavao, istraživao ga, meditirao je o riječima Pisma); VRŠITI GA (nastojao je, ono što je pročitao, što je shvatio, primijeniti u svome životu); I POUČAVATI IZRAELA U ZAKONIMA I ODREDBAMA (na kraju, Ezra nije izostavio, poučiti i druge o onome što je on sam naučio – temeljem svoga znanja i DJELOVANJA, ). /Ezra 7:9b,10/

Tko ti jesi – određuje: ono što misliš; o kome i o čemu razmišljaš; što je ono što radiš (i sa kakvim srcem to radiš); zašto radiš to što radiš (koji je tvoj cilj?). I ako, nakon svega, drugi još uvijek ne prepoznaju tvoj identitet, Bog će sigurno znati tko ti jesi – Njegovo dijete, učenik Isusa Krista, onaj koji vrši Njegovu volju.

Brat Darko