Prorok Hagaj govori da je Izrael, za vrijeme u kojem je bio u izgnanstvu pod Kraljem Darijem, govorio da još nije vrijeme da se izgradi Dom Gospodinov (Hagaj 1:2), iako ih je sam Gospodin pozvao da obnove hram u Jeruzalemu. Gospodin im je govorio: „Je li za vas vrijeme da živite u svojim pokrivenim kućama, a ovaj Dom leži opustošen.“ (Hagaj 1:4). Zbog toga su bili udareni prokletstvom. „Sijali ste mnogo, a dovozite malo, jedete, a nije vam dovoljno; pijete, ali se ne možete napiti, odijevate se, ali nikome nije toplo; nadničar zarađuje nadnicu da bi je stavio u prodrtu novčarku (Novčanik nam ima rupu).“ (Hagaj 1: 6). Dalje govori: „Očekivali ste mnogo, a gle ispalo je malo; a kada ste to kući dovezli, ja sam otpuhnuo. Zbog čega? Govori Gospodin nad vojskama. „Zbog mog Doma koji je opustošen, a vi trčite svaki svojoj kući. Zato se nebo nad vama suzdržalo od rose i zemlja se suzdržala od svoga ploda. Ja sam dozvao sušu na zemlju, i na gore, i na žito, i na mlado vino, i na ulje, i na ono što rađa zemlja, i na ljude, i na stoku, i na sav trud ruku“. (Hagaj 1: 9-11).

Nažalost, i danas se, neki kršćani, više trude ugoditi svom tijelu nego li Bogu. Trudimo se imati dobru kuću,  dobar posao. Ne kažem da nije loše imati dobru i lijepu kuću i dobar posao, ali ako nam je samo to važno u našem životu, onda ugađamo tijelu. Željeli bismo imati dobar ugled, ne mareći za nikoga oko nas pa niti za naše bližnje. Gospodin želi da ugađamo Duhu Svetom, a ne tijelu, jer tijelo žudi protiv Duha, a Duh protiv tijela (Galaćanima 5:17).  Gospodin želi imati zajedništvo sa nama, a to je moguće samo ako se prepustimo Duhu Svetom i njegovoj riječi da nas mijenja i izgrađuje. Gospodin želi da naše tijelo bude Njegov hram u kojemu će prebivati.

Nekada se zapitam: „Zašto još nisam zaposlen, zašto nemam dovoljno novca na svom bankovnom računu kako bih mogao platiti račune?“, … Baš kao da imam rupu u novčaniku. Nisam iscjeljen u svom tijelu, iako se dugi niz godina molim za iscjeljenje,a i drugi pastori su se molili za mene. Možda problem leži upravo u tome što nisam dovoljno poslušan Božjoj Riječi. Nisam dopustio da me Gospodin izgradi u Božjoj Riječi i molitvi kako bi moje tijelo bilo hram Duha Svetog. Jer Duh Sveti želi prebivati u meni. Tajni grijeh i neposlušnost Božjoj Riječi uništavaju tijelo i razaraju Hram Gospodnji   – koji je moje tijelo.

Nikakav grijeh nam se ne smije primači i dotaknuti nas kako bi naše molitve bile čiste i uslišane.

Hagaj 2:13-14 govori: Tada Hagaj reče: „Ako netko tko je okaljan mrtvim tijelom dotakne išta od toga, hoće li to biti nečisto?“ I odgovoriše svećenici i rekoše: „Bit će nečisto.“ Tada odgovori Hagaj i reče: „Takav je i ovaj narod preda mnom“ govori Gospodin, „i takvo je ono što mi ondje prinose. Duh Sveti želi da se posvetimo Njegovom Riječju i da naše tijelo bude čist Hram kako bi Gospodin mogao prebivati u njemu. Na isti način, želi i da se njegova Crkva posveti i da bude čista bez mane i bez ljage.

Gospodin također želi da se svaki čovjek spasi, kako bi se Kraljevstvo Božje moglo širiti. Ako smo neposlušni u širenju radosne vijesti, također opustošujemo hram Božji, jer Gospodin želi izgraditi svoj hram u svakom tijelu koje se pokaje i pozove Isusa u svoj život. Duh Sveti prebiva u svakom nanovo rođenom djetetu Božjem. Isus je u Ivanu 2:13-16 osudio one koji ne poštuju Hram Gospodnji: „I približila se židovska Pasha pa uzađe Isus u Jeruzalem. I nađe u Hramu one koji prodavahu volove i ovce i golubove, i mjenjače novca gdje sjede. Načinivši bič od uzica, sve ih istjera iz Hrama, i ovce, i volove, a mjenjačima rasu novac i isprevrta stolove. I reče onima koji prodavahu golubove: „Nosite to odavde: ne pravite od kuće moga Oca kuću trgovačku.“ Nažalost danas ima takvih pastora i zajednica koji su od Kuće Božje napravili trgovinu. A Gospodin oštro osuđuje one koji razaraju Hram Gospodnji, dakle naše tijelo. Kada dopustimo da grijeh uđe u naše srce,  slični smo onima koji „trguju“ nekim grijesima. Jer mislimo da mali grijeh, onaj koji nitko ne vidi, može proći olako. Ali Gospodinu su svi grijesi isti pa i oni najmanji. I Gospodin sve vidi. „Ne znate li da ste vi hram Božji i da Duh Božji prebiva u vama? Ako tko oskvrnjuje hram Božji, uništit će njega Bog; jer je svet hram Božji, a to ste vi.“ (1 Korinćanima 3: 16-17.) Izgradimo se, dakle, u Božjoj Riječi, u molitvi i poslušnosti našemu Gospodinu Isusu Kristu.

Autor: Čedo Todorović