“TI DAKLE PODNESI NEVOLJE KAO DOBAR VOJNIK ISUSA KRISTA”
– 2 Timoteju 2:3

Često slušam pojedine osobe koje su sudjelovali u ratu kako govore o svojim ratnim podvizima i puno puta potkrepljuju svoja uvjerenja da su zaslužili ostatak života provesti na lovorikama svojih pobjeda.

U evanđelju po Ivanu 5:17, Isus govori: “moj otac sve do sada radi zato i ja radim”.

U vrijeme rata vojnik ratuje, vodi bitke. Ali u vrijeme mira njegova borba i dalje traje – raditi poslove i činiti djela koje drugi ne mogu. Ako želim biti dobar Kristov vojnik ne smijem se baviti uobičajenim poslovima. Onima kojima se bave ljudi ovoga svijeta Moram se usredotočiti na ono što će ugoditi mome vojskovođi. To podrazumijeva da se moramo odreći i onih poslova oko kojih sam se puno trudio. Onog što mi je donosilo dobar status u društvu, priznanje zajednice, dobru plaču, povlastice. Ugađa li to mome zapovjedniku ili ugađa nekome drugom?

Čijim ciljevima ja služim?. U vremenima mira, dobar vojnik i dalje vodi bitke. Kad prestane rat, ne prestaju nužno i borbe. Duhovan rat nikada ne prestaje. I samo dobro uvježban vojnik može preživjeti i odnijeti pobjedu. Zato, ozbiljno shvati duhovnu vježbu, disciplinu i pripremu. Ne zaplići se u svakovrsne poslove i zanimacije. Istražuj, na dnevnoj bazi, što je dobra, Bogu ugodna i savršena volja za tebe kao Njegovog vojnika.

Dobar vojnik će podnositi i žalošćenje (King J. pr). A u stanju žalosti, često se trpi i razočaranost i dubok osjećaj samoće. U tim trenucima nam je još potrebnija blizina i usmjerenje našeg Vojskovođe; Potreban nam je Njegov dodir ohrabrenja.

Dobar vojnik se svjesno odriče komoditeta i ugodnosti svakodnevnoga života.

Dobar vojnik se podređuje disciplini / stezi, naporu i pritiscima /.

Dobar vojnik se fokusira na predstojeću borbu i priprema svoj duh, svoju dušu i tijelo na stanje rata.

Ne dozvoli da te neprijatelj prevari slatkim i zavodljivim dobrima ovoga svijeta škakljajući ti uši: “Ma, odmori. Ti si već ionako pobjednik. Ne moraš ti trpjeti baš sve nevolje i progonstva. Pa Isus je sve to već učinio za tebe (iskazujući ti milost). Bog će te sačuvati od svega…Pa ti si Njegovo dijete”.

I ovo jesu velike riječi istine; u kojima je, često ulito, samo par kapi (ali dovoljno smrtonosnog) đavoljeg otrova. Sjeti se, ipak, NA KRAJU KNJIGE upisuju se pobjednici.

A u toj je knjizi zapisano:
ONOGA KOJI POBJEĐUJE učinit ću stupom u hramu svojega Boga (Otkrivenje 3:12).
ONAJ KOJI POBJEĐUJE taj će biti odjeven u bijele haljine. (Otkrivenje 3:5).
ONOMU KOJI POBJEĐUJE dat ću da sjedi na mojem prijestolju. (Otkrivenje 3:21)
ONAJ KOJI POBJEĐUJE baštinit će sve… (Otkrivenje 21:7).

“Onaj koji pobjeđuje” – jest onaj koji još uvijek vodi bitke, još uvijek vodi rat; bori se biti postojan poput “stupa u hramu svog Boga”; redovito ubjeljuje svoje haljine (pere odjeću svoga srca); nastoji održati živima Gospodinovu zapovijed i Njegova djela; svjestan da ga na kraju čeka njegova najveća pobjeda – život koji je Bog obećao onima koji Ga ljube.

Budite blagoslovljeni.

Autor: Darko Glešić