Gotovo je nepoznat podatak da je čuveni engleski i svjetski poznati pisac XVIII stoljeća John Bunyan, bio romskog podrijetla. Nije poznat točan datum njegovog rođenja. Ali jeste datum krštenja: 30.11.1628. godine. Osim, u nas poznatog alegorijskog romana “Put kršćanina”, John Bunyan autor je još 60-tak književno poznatih naslova. Obitelj Bunyan, nasljedovala je uglavnom, nomadski način života. Johnov otac Thomas, bavio se kotlarskim zanatom. Nakon trogodišnjeg sudjelovanja u Građanskom ratu, Bunyan se vraća u svoj rodni Elstow preuzimajući kotlarski posao svoga oca. Nakon vrlo traumatičnog perioda u svom životu, stupa u brak sa mladom, osobito pobožnom ženom; događaj koji u njemu sve više budi religijska pitanja. Ubrzo nakon toga, susreće i članove “nekonformističke Zajednice” (protestantska struja u Bedfordu, Engleska) i odlučuje im se priključiti.

Na poticanje članova crkve, Bunyan započinje propovijedanje Božje riječi. Zakoni u Engleskoj, nakon tzv. “Obnove Monarhije” favorizirali su Englesku (službenu) crkvu i ukidali prava ispovijesti drugih zajednica pa tako i Zajednice u kojoj je J. Bunyan propovijedao i bio pastor. Uskoro, za vrijeme jedne od svojih propovijedi, Bunyan je uhićen, i pošto je odbio prestati propovijedati, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Tijekom vremena provedenog u tamnici, napisao je autobiografiju: ” Grace Abounding to the Chief of Sinners” (Obilna Milost za Najvećeg od Svih Grješnika” – slob. aut. prev.). Ujedno je započeo i pisanje svog kapitalnog djela: “The Pilgrim s Progress” (u nas poznatog naslova: Put Kršćanina”).

Prvo izdanje djela “Put kršćanina”

Izvor fotografije: wikimedia.org 

Nakon 12 godina utamničenja, John Bunyan je nastavio svoje djelovanje kao autor, propovijednik i pastor Zajednice Bedford. I u tom periodu, vlast ga progoni, uhićuje i zatvara. 1675. godine, utamničen je na vrijeme od 6 mjeseci. 1660. Anglikanska “državna” crkva, donosi presudu, koja rezultira ponovnom kaznom zatvora, a glasi: “John Bunyan, iz Bedforda, imao je đavolski i štetočinski odnos prema službenoj Božjoj Službi,….” Bunyan se mogao odreći propovijedanja Evanđelja i na taj način, riješiti se muka dugogodišnjeg utamničenja. Bog je njegovom braku podario četvero djece. Mogao je svoju suprugu osloboditi tegoba neizvjesnosti. Njegova supruga, uglavnom je rađala i odgajala njihovu djecu dok je Bunyan bio u zatvoru.

Ipak, on nije odustao; nije prestao proslavljati svoga Gospodina sve do konca svog života: Umro je 31.08. 1688., u dobi od 59 godina. Njegovo djelo, “Put kršćanina”, postala je jedna od najizdavanijih knjiga na engleskom jeziku. Knjiga je doživjela mnoge kazališne, filmske, TV i radio adaptacije…. i, zanimljivo, priznanje i počast od strane Anglikanske crkve, koja je autora, tijekom njegovog života, neumoljivo progonila. Za Johna Bunyana, književna povijest govori da je bio jedan od prethodnika velikih engleskih pisaca 18. stoljeća. Također, njegova je književnost izvršila nemjerljiv udio u umjetničkim kršćanskim i sekularnim djelima kroz punih 250 godina.

Na Bunyana osobno, na njegova uvjerenja, njegov cjelokupni stvaralački opus, prije svega je utjecala Riječ Božja i njena zadivljujuća kreativna snaga. Crkvo, molite, zajedno samnom, da na nas kao pojedince, na romsku naciju, Riječ živoga Boga ima isti utjecaj; i da možemo, ovoj generaciji, ostaviti isti pečat izvrsnosti kakav je u književnoj povijesti, ali i u povijesti roma ostavio John Bunyan. Hebreji 12:1 “ZATO I MI, OPKOLJENI TOLIKIM OBLAKOM SVJEDOKA, ODBACIMO OD SEBE SVAKO BREME I GRIJEH KOJI LAKO ZAVODI I USTRAJNO TRČIMO NA UTAKMICI KOJA NAM JE ODREĐENA.”

brat Darko