U evanđelju po Ivanu 17:17-19, Gospodin Isus, moli za svoje učenike, za vjerne, i kaže: “POSVETI IH ISTINOM. RIJEČ JE TVOJA ISTINA”.
Ovaj tekst, koristi grčku riječ HAGIADZO, koja znači ODVOJENJE. Ali, ona ima i jedno drugačije značenje: PROČIŠĆAVANJE. Riječ Božja nas dakle, pročišćava. Čisti nas od zla, prljavštine ovog svijeta koja lako prianja uz naše srce. Vidim u tome važan razlog, zašto bismo trebali dopustiti Božjoj riječi da nas prožme i učini u nam djelo koje Bog želi – posvećenje. Kako se to događa?

Gospodin govori svom Ocu:” KAO ŠTO SI TI MENE POSLAO I JA ŠALJEM NJIH” (Poslati=gr. Apostelo; =pripremiti za put, poslati u misiju). Na isti način na koji je Bog “odvojio” Isusa i poslao ga u svijet da ispuni Očevu misiju – svrhu spasenja, otkupljenja; Isus šalje nas da ispunimo Njegovu misiju otkupljenja i spasenja ljudi iz ovoga svijeta.

Kao što nam je i zapovjedio:

“IDITE I SVE NARODE UČINITE MOJIM UČENICIMA,…”
(Mt 28:19,20.)

I to činimo iz ljubavi prema Njemu. Njemu koji se sam, u potpunosti predao nama:

“I ZA NJIH, JA POSVEĆUJEM SAMOGA SEBE…”
(Iv 17:19.)

Isus ovime govori – “Oče, i ja Tebi, dopuštam da me pročistiš Tvojom istinom/Tvojom riječi”. Zašto?

“DA SVI BUDU JEDNO. KAO ŠTO SI TI, OČE, U MENI I JA U TEBI,
NEKA I ONI U NAMA BUDU JEDNO, KAKO BI SVIJET UZVJEROVAO DA SI ME TI POSLAO “
(Iv 17:21.)

Jedinstvo vjernih,nas učenika, čini da svijet povjeruje u osobu i poslanje Isusa Krista. U to da Isus jeste JEDNO sa Bogom; da Otac i Sin jesu JEDNO;….da ISUS jeste Bog. Tražimo, dakle, čeznimo zajedništvo sa Ocem, zajedništvo sa njegovim sinom, a našim voljenim Gospodinom Isusom Kristom. I nastojmo oko zajedništva s Njegovim učenicima;dopuštajući da nas Njegova istina – Njegova riječ posveti.

Autor:
Darko Glešić

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.