BOG NAM JE UTOČIŠTE I SNAGA, POMOĆ LAKO DOSTUPNA U NEVOLJAMA.
ZATO SE NEĆEMO BOJATI AKO SE I ZEMLJA POMAKNE,
AKO SE I GORE SRUČE U SRCE MORSKO; AKO I NJEGOVE VODE BUČE I PJENE SE,
AKO SE I GORE TRESU OD NJEGOVE ŽESTINE. SELAH.
POSTOJI RIJEKA ČIJI RUKAVCI VESELE GRAD BOŽJI,
SVETO PREBIVALIŠTE SVEVIŠNJEGA”
– Psalam 64:1-4

Usred potresa, tsunamia, kaosa, sveopćeg razaranja, … – psalmisti kažu: Selah – mir, spokoj. Bog je usred svega. On je u kontroli stanja na zemlji. I više od toga – Postoji jedna rijeka; postoji izvor svakog dobra, svake vrste opskrbe. Ta rijeka izvire iz Raja; iz Edena, kojeg je Bog stvorio za dobrobit čovjeka.

U knjizi Postanka 2:10-14, piše da se ta rijeka grana u četiri rukavca: Pišon, Gihon, Tigris i Eufrat. Iz tog jednog izvora, iz Božje rijeke, dotječe nam opskrba za sve što nam je potrebno za život u ovome kaotičnom svijetu.

1. opskrba je “Pišon”. Na hebrejskom = koji se raspršuje.
Ono natapa područje našega života izvrsnim bogatstvima, obiljem (“…a zlato te zemlje je dobro/izvrsno/. Ondje ima i bdelija i oniksa/dragog kamenja/.” Post.2:12)

2. opskrba je “Gihon”. Izvorno znači = strujanje, tôk.
Bog nas opskrbljuje svježinom života; vodom koja neprestano teče.

3. opskrba je “Tigris”. Taj rukavac rijeke teče sve do istoka Asirije.
Mi primamo opskrbu Božjim resursima koja nas vode sve do izvan područja našeg sadašnjeg djelovanja.

4. opskrba je rukavac Eufrat. Na hebrejskom, znači = proboj. Označava opremanje svim sredstvima kojima možemo izvršiti prodor na duhovna, duševna i materijalna područja.

  • 1. = Kroz svoje financije, kreći se računajući na Boga, vjerom u Njegove izvore. I uvijek, znaj odakle dotječe tvoja rijeka novca. Daj Bogu priznanje i slavu za novac koji ti pristiže; kako bi se mogao istinski radovati, jer:”RUKAVCI /te rijeke/ VESELE GRAD BOŽJI”. A Bog želi da ono što veseli njega, veseli i nas.
  • 2. = Izvor tvoje snage i tvoje svježine, dolaze od neprestanog, svakodnevnog natapanja Svetim Duhom. Zbog opskrbe Svetim Duhom ti si “kao stablo zasađeno pokraj voda tekućica, kojem lišće nikada ne vene. I sve što radi, urodi dobrim” (Psalam 1:3).
  • 3. = Dopusti da te Bog opskrbi “Tigrisom”.
    Primjeti da Bog omogućava tokove koji te nose ka proširenju područja tvojega šatora; tvoga trenutnog područja života i djelovanja; Područja koje ti se ne čini poznato; Ali je zato dobro znano Bogu; Područja, koje nije mjesto tvoga rođenja, nije mjesto tvoga savršenog uživanja – nije tvoj Eden. Ipak, taj rukavac izvire iz istog izvora – iz Božje rijeke. I zato, treba postati tvoja redovna opskrba.
  • 4. = Bog te opskrbljuje, oprema te, probojem, brinući o svemu što ti je potrebno za djelovanje i duhovno ratovanje.
    PROBOJ – svoj izlazak iz rutine, izlaz iz začaranog kruga osrednjosti, “sitnih ovisnosti”, nezadovoljstva svojom trenutnom situacijom, svojim duhovnim stanjem – možeš izvršiti samo natapajući se izvorom iz Božje rijeke. Jer:

“BOG JE NAŠE UTOČIŠTE I SNAGA,
POMOĆ LAKO DOSTUPNA U NEVOLJAMA”

Autor: Darko Glešić