“Zatim su obojica, peharnik i pekar egipatskog kralja, koji su bili zatočeni u tamnici, usnuli san jedne noći; svaki je imao svoje tumačenje”
– Post. 40:5
Poput Josipu u zatvoru, nakon toliko mračnih i tjeskobnih dana ropstva i zatočeništva, Bog ti želi otvoriti vrata nove prilike. Bog će, u nečije snove donijeti pitanja na koja baš ti imaš odgovore. Budeš li vjerno čekao/čekala na Božje vrijeme; otrpio kušnju, Bog će otvoriti vrata u bolju nadu i bolju budućnost. Dok sam prijašnjih godina čitao povijest o Josipu, pitao sam se zašto Josip na pekarev san nije rekao bar nešto pozitivno /kao što je to rekao faraonovom peharniku/ i pekaru, baš kao i peharniku, Josip objavljuje istinito značenje sna:
“Za 3 dana, skinut će faraon tvoju glavu sa tebe i objesiti te o drvo…” (Post. 40:18;19)
Jesmo li spremni prenijeti svojim bližnjima Gospodinovu poruku istine?. I na način kako nam je to Gospodin Isus objavio?.
Ili ćemo se ipak povući i učiniti kompromis. – Jer nam je više stalo do toga što će ljudi misliti, od toga što Gospodin misli o nama.
Hoću li postupiti oportunistički? – pomisliti, ovo je prilika koju sam tako dugo čekao; Nije toliko bitno što će Bog reći o tome. Ja ću tu poruku malo “doraditi”; prevesti je na svoj vlastiti jezik, jer ….. ja u stvari ne vjerujem da Božji način ide meni u prilog.
Josip to nije učinio. Jer je dobro znao – “Samo Bog može promijeniti moju situaciju. On izvodi sve na dobro onima koji Njega ljube”. A znamo, Bog je to i učinio. I više od toga. Bog je, na kraju tamne noći /koja je trajala 14 godina/ “rekao”: Josipe, bio si vjeran Meni. Prošao si svaki test kušnje. I u toj školi života, zaslužio si mjesto među kraljevima. Dok si bio zatvorenik i dok si bio rob, zauzeo si stav vladara, stav kralja. Vladao si mudro situacijama i vladao si nad samim sobom. I pobijedio si. A Gospodin je vjeran svojim obećanjima i bdije nad sudbinom malenih. Silna je Njegova nagrada:
“I učinio nas je KRALJEVIMA …svojemu Bogu i svojemu Ocu…(Otk 1:6)
I kao što je jedan propovijenik rekao: “Ne mijenjaj svoje kratkoročno dobro za slavnu budućnost”.
Podnesi kušnje poput plemenitog i mudrog kralja, čekajući tu “jednu noć” u kojoj će ti Gospodin dati pobjedu.
“A ONOMU KOJI POBJEĐUJE I KOJI BUDE DO KRAJA VRŠIO MOJA DJELA, DAT ĆU VLAST NAD NARODIMA” (Otk 2:26).
Milost vam i mir.
Autor: Darko Glešić