Ljubomora, zavist

,

“…LJUBOMORA JE GNJILEŽ U KOSTIMA”
(Izreke 14:30)

Ako u svome srcu ne uočimo tragove ljubomore, najvjerojatnije ni nećemo naći razlog da se borimo protiv nje.

U ovom (i ovakvom) današnjem svijetu, mnogima od nas, kršćana, sigurno je teško donijeti odluku:”Preispitat ću samoga/samu sebe – Ima li u meni ljubomore? Jesam li zavidan/zavidna svome bratu, svojoj sestri na njihovom uspjehu?”

Iako, ljubomora je teška bolest. Potiče nezdravo takmičenje, uzrokuje trulež zdravoga tkiva. Ljubomora je gnjilež u kostima.

Borimo li se često sa time kako biti bolji, uspješniji od svoga bližnjeg, postoji velika vjerojatnost da smo napadnuti ili čak i obuzeti duhom ljubomore. Sjetimo se kralja Šaula i njegove opsjednutosti tim duhom. Sigurno ne želiš doživjeti posljedice takvoga stanja. U knjizi Brojeva 5:14;30, također čitamo o tome:”I AKO MUŽA OBUZME DUH LJUBOMORE…ILI AKO GA SPOPADNE DUH LJUBOMORE…”

*u Wikipedii možeš pronaći jednu od definicija ljubomore: “Ljubomora je osjećaj koji je obično posljedica negativnih misli i osjećaja nesigurnosti, straha i tjeskobe, potaknutih očekivanjem gubitka… Često je kombinacija osjećaja ljutnje, tuge i gađenja”.

Slično zavisti – Smatram da ono što posjeduje netko drugi, po svim mjerilima pravednosti, treba pripadati meni”.

Iz kršćanskog kuta, mogli bi reći da je ljubomora, osjećaj ljutnje prema Bogu, zato što je, ono što treba pripadati isključivo meni, Bog to dao nekom drugom (materijalnu stvar, svoju ljubav, naklonost, poštovanje, čast, blagoslov).

Naravno, nećemo reći:”Ljut sam na Boga!” Zato, svoj bijes, srđbu,, agresiju (izazvanu zavišću, ljubomorom) usmjeravamo uglavnom, na one do nas.

Pada mi na um ispovijest jednog Božjeg službenika. U interview-u na TVu, on iskreno govori o svojoj borbi i pobjedi nad zavišću: “Bio sam pozvan na premijeru kršćanskog filma jednog mog poznanika. On ga je bio režirao. Film je doživio velik uspjeh. Nakon čega su mu mnoge poznate i uvažene osobe čestitale na tome. Ja…? Ja sam, u svemu tome, stajao sa strane i mislio kako film i nije baš nešto posebno; i nisam sa svime time htio imati neke posebne veze. Ipak, u sebi sam čuo glas:” TI SI ZAVIDAN”. Da, otkrio sam razlog zašto se ne mogu radovati uspjehu svoga brata. Ružan osjećaj. Odlučio sam da ću to pobijediti u sebi. Kako? Shvatio sam, da bez obzira što ili kako se osjećam u vezi toga, moram za svoga brata učiniti nešto dobro. Od toga trenutka ja sam se ozbiljno zauzeo za to da promoviram njegov film; da u svakoj prilici koja mi se ukaže govorim pohvalno o njegovom djelu…Ne mogu ni opisati koje sam olakšanje osjetio nakon toga”.

Sigurno ćeš se nekad naći i sa one druge strane. Ponekad te, osoba napadnuta zavišću, jednostavno ignorira. Nekad će, javno omalovažavati tvoja postignuća govoreći cinično, s podsmjehom (Nehemija 4:1-3). Ili će u društvu, “objasniti” da tvoj uspjeh i nije baš nešto….

Nemoj pridavati preveliku pažnju tome. To su obično simptomi vrlo zaraznih bolesti:Zavisti i ljubomore. Kloni ih se. I svakako, nastoj u svome srcu pronaći način da blagosloviš tu osobu.

Budite blagoslovljeni.

Autor: Darko Glešić