“Znajte ponajprije ovo: u posljednja će se vremena pojaviti podrugljivi izrugivači. povodit će se za svojim požudama i pitati: Što je s obećanjem Njegovog dolaska? Jer i otkad Oci pomriješe, sve ostaje kao što je i bilo od početka stvorenja”
– 2.Petrova 3:3

ZAŠTO BI SE, I KOME IZRUGIVALI?

Zbog uznositosti; iz oholosti zbog imetka. Imetka znanja, titule, društvenog položaja; Vođeni požudama svojega tijela,… Pitajući: Što je sa obećanjem…? – Ne vjerujući u stvari Božjim obećanjima. Zašto ne vjeruju? U 5. stihu kaže: “Namjerno odbacuju…” Dakle, čine to svojom slobodnom voljom – To nije moranje, to je njihov vlastiti izbor.
Izruguje se netko ciničan, osoba ispunjena nezadovoljstvom, gorčinom; koja javno pokazuje prezir prema drugima i drugačijima; Osoba koja umišlja da je mudra i iznad onih kojima se obraća. Koja iznosi javno, prljavštinu svoga srca – zavist, ljubomoru, oholost, svadljivost, netrpeljivost, nezahvalnost,…(čitaj: Matej 15:19).

POSTOJE LI TAKVI NAČINI OPHOĐENJA I DANAS među nama – kršćanima?

Jednom sam se bio našao u prilici da poučavam osnove hrvatskog jezika jednu malu grupu stranaca. Bile su to osobe od 17 do 40 godina starosti; uglavnom nezavršenog osnovnoškolskog obrazovanja. Ljudi koji nisu imali gotovo nikakvu naviku čitanja, još manje pisanja. O tom bih vremenu mogao napisati knjigu anegdota i humorističnih događaja.
Jednom mi je, netko od njih, priznao da me sanja. Ispričao nam je, da se u jednom njegovom snu, nalazio na našoj nastavi. Bili smo započinjali sat i ja sam im rekao: “Danas pišemo diktat”. Na što je on kriknuo, skočio sa svoje stolice, potrčao prema meni i gurnuo me kroz prozor. U tom trenutku se, kaže, probudio. NASMIJAO SAM SE TOME.

Je li taj smijeh bio ciničan?; s visoka? u mome osjećaju nadmoćnosti zbog mog imetka – mog znanja? Gospodin mi je progovorio o tome i uputio me na riječ iz 1. Ivanove poslanice. 2:16. – “OHOLOST ZBOG IMETKA, NIJE OD BOGA”. Cinizam, podsmijeh, izrugivanje – zatvaraju vrata suosjećanju. Zatvaraju vrata svjedočanstvu o Božjoj ljubavi. Zatvaraju vrata blagoslovu davanja. Osobe o kojima Petar ovdje govori, smatrale su se pripadnicima Božjeg naroda, Božjom djecom. Ipak, to ne isključuje mogućnost ovakvog stava i pripadanja grupi “PODRUGLJIVIH IZRUGIVAČA”. Brate, sestro, u ova posljednja vremena, vrijeme je da budemo dovoljno hrabri, stanemo pred Božju riječ i preispitamo sami sebe: “Kojoj grupi djece Božje ja pripadam? Jesam li ja ciničan/cinična? Ima li u meni podsmijeha, izrugivanja?”
I ako primijetiš ikakav trag tome, molim te, pokaj se i odreci se takvog stava. Napravi izbor ugodan Bogu – donesi odluku:

“Ja biram suosjećanje umjesto zabave na tuđi račun. Ja biram vjerovati Gospodinu Isusu Kristu i Njegovim obećanjima. Ja biram vjerovati u Njegov dolazak. Ja znam, On će doći i sudit će sve. Zato želim zauzeti ozbiljan stav i po pitanju izrugivanja – Odbacujem to iz svoga života! Želim biti poslušan Njegovoj riječi; stajati u toj vjeri i na kraju opstati pred Njim”.

Budite blagoslovljeni.

Autor: Darko Glešić