“Poslušajte drugu usporedbu. Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga plotom, iskopa u njemu tijesak, sagradi kulu te ga dade u zakup vinogradarima, pa ode iz toga kraja. Kad se približilo vrijeme berbe, posla svoje sluge k vinogradarima da uzmu plodove. Vinogradari uhvatiše sluge: jednog izmlatiše, drugog ubiše, trećeg kamenovaše. Tad ponovo posla druge sluge, brojnije od prvih, ali i s ovima postupiše jednako. Napokon, posla k njima svoga sina. Mislio je – imat će poštovanja prema mome sinu. Ali, vinogradari, kad opaziše sina, rekoše među sobom: Ovo je baštinik. Hajde, ubijmo ga! Pa će nam pripasti njegova baština. Zgrabiše ga, izbaciše izvan vinograda i tu ga ubiše” (Matej 21:33-39).

Bog šalje svoje sluge k nama, kako bi Mu /preko slugu/ vratili ono što je Njegovo. I to jeste pravedno. Zbog toga što “ubijamo” Njegove sluge, ne poštujući njihovo poslanje, Bog u naše života šalje svog ljubljenog sina Isusa Krista. Poslušni riječi Isusa Krista, još uvijek možemo dati Bogu ono što Mu i pripada – vinograd – naš život.

Odbacujući Sina i njegovu riječ, ja odbacujem Boga i Njegovu riječ. Svojim nepoštivanjem Sina, ja govorim Ocu: ” Neću ti dati plodove koje sad imam, jer je to nepravedno. Znam da je vinograd Tvoj. Ali, ja sam radio i trudio se oko njega i ti Bože nemaš pravo uzeti mi to! ” Iako, znaš da ne bi imao ploda da nisi dobio vinograd. Ne bi imao to što sad imaš da ti nije stavljen tvoj život u tvoje ruke.

Naš život pripada Bogu. Poštujmo Boga, poštujmo Sina, poštujmo Božje sluge. I Bog će iskazati poštovanje prema našem životu.

Božji blagoslov vam želim.

Autor: Darko Glešić