Da li danas kršćani poštuju i cijene duhovni autoritet u crkvi, nekada se zapitam, jer ja za sebe mogu reči da nisam poštivao svog pastora, ali hvala Bgou da me je Duh Sveti opomenuo po svojoj Riječi i što mi je govorio, kako po nekim propovjedima, od mog pastora, nekih uvaženih propovjednika, po svojoj Riječi tj. Bibliji, ali tako i tihim glasom mi je isto govorio da se po tom pitanju moram mijenjati.

Kao mladić, odslužio sam 6 mjeseci obaveznog vojnog roka, i tu sam kao i svatko tko je odslužio vojni rok upoznao i shvatio bit, poslušnosti zapovjedniku. Kada ti narednik tvog voda nešto naredi, ti ne pitaš, a zašto to da uradim ili sada mi se neda, ili neka netko drugi odradi. Normalno za takvu neposlušnost zapovijedi, svakog vojnika slijedi disciplinska mjera, znači ja sam bio poslušan, zapovjedima, iako nisam bio primjeran vojnik ali niti sam se htio truditi da budem primjeran vojnik.

Kako u vojnoj službi postoji zapovjedni lanac, tako i u crkvi Isusa Krista postoji “zapovjedni lanac”. U vojsci imamo generala, brigadira, bojnika, natporučnika, poručnika, narednika, satnika, i još neke zapovjedne strukture. Svaki normalni zapovjednik svoje satnije ili voda neće narediti svojoj satniji ili vodu da srlja u smrt, nego će uz zapovjednu strukturu ili strategiju voditi borbeni plan napada i obrane.

Kao što sam i napisao, u crkvi također imamo taj “zapovjedni lanac”. Isus Krist je glava ili general svoje vojske, i mi kada smo se pokajali i primili Krista u svome životu, mi smo automatski unovačeni u Isusovu vojsku kao Njegovi vojnici. On je svojoj crkvi ostavio 5 puno vremenih službi čiji je cilj da opreme vjerne i da se mi kao vjernici i vojnici naučimo duhovnom ratovanju. Neprijatelj nas uvijek napada, a mi ako neznamo borbenu strategiju čemo stradati. Zato u crkvi postoje apostole, proroci, evangelizatori, pastiri (pastori) i učitelji (Efežanima 4:11), a mi smo vojnici, i stražari na zidinama.

Ja i danas molim Duha Svetog da naučim upotrijebiti bojnu opremu da se uspješno mogu obraniti, ali učim, jer želim naučiti. Učim kroz propovijedi (moj pastor i pojedini provjereni propovjednici koje slušam na youtube, kada čitam neke krščanske knjige ali najviše kroz Bibliju). Tako da je vrlo važno da mi kao udovi budemo dio tijela, a ne da smatramo da nam ne treba crkva, jer takve će neprijatelj brzo zavesti i odvesti u zarobljeništvo.

Poštuj i cijeni svog pastora, koji se bori za tebe, moli se za svog pastora, da ga Duh Sveti još više upotrijebi i da se nauči oslanjati samo na Božju Riječ i na poslušnost našem Spasitelju, da ne uči svoj nauk, nego Isusov nauk, i da Gospodin pošalje svoje anđele da štite tvog pastora na svakom koraku, a tako da i tvog pastora Gospodin obilno blagoslovi i da se pobrine za sve financijske potrebe tvog pastora. Nemoj mrmljati protiv tvog pastora jer to je veliki grijeh, jer zbog mrmljanja protiv Mojsija Aron i Mirjam je dobila gubu (Brojevi 12), nego blagoslivljaj svog pastora, službenike koji vjerno služe Gospodinu, a tako i tvoju crkvu.

Neka vas Gospodin blagoslovi.

Autor: Čedo Todorović