…A UMRIJET ĆE ONAJ KOJI MRZI UKOR
– Izreke 15:10b

Ovaj stih je dostojan naše pažnje ako uistinu želimo bolje upoznati Boga.

Ovo je izjavio Salomon, čovjek koji je, zbog toga što se držao principa Božje mudrosti, postao uspješan, izvojevao velike pobjede, izgradio veličanstvene građevine. Dok razmišljamo ovom stihu, ne treba nas obuzimati strah i panika. I ne trebamo trčati svima i svakome po savjet i tražiti da nas korigiraju i usmjeravaju. Prije svega onog što bi mogli poželjeti da primimo od nekoga – poklon, savjet, ukor, …. – primimo od Gospodina i iz Njegove riječi. Jer, zaista nam je potrebna mudrost; Mudrost prilikom razlučivanja; Mudrost odozgo. U konačnici, mi smo ti koji će snositi posljedice svojih osobnih odluka, ne onaj tko nas savjetuje ili nas kori. Ako nam je važno donijeti ispravnu odluku, posavjetovat ćemo se sa Božjom riječi. I taj savjet bi nam trebao biti na prvom mjestu.

U Izrekama 13:1, piše da “Mudar sin sluša očev naputak”. Neki kršćani vjeruju da, dok su poslušni i prihvaćaju ispravke Božjih slugu, duhovnih voditelja svoje crkve, ispunjavaju Božju savršenu volju za svoj život. Naravno, i trebamo spremno prihvaćati savjete pa i ukor onih koji bdiju nad našim dušama. Ipak, iako, na izgled poslušni i pokorni, oni trpe velik nedostatak vjere u svom svakodnevnom životu. Nedostaje stajanje pred Gospodinom, čekanje na Očev naputak; poznavanje Njegove riječi – izravno, i ne djelomično. Kada smo, po prvi puta došli našem Gospodinu i primili Njegovo spasenje, učinili smo to po savjetu, svjedočanstvu čovjeka (neki po svjedočanstvu anđela). Ali, bili smo potpuno svjesni toga da odgovornost za tu odluku snosimo mi sami.

Dakle, danas, dok trčiš svom pastoru, svom duhovnom voditelju po odgovor na svako pitanje za koje nemaš instant odgovor, ispovijedaš im svaki i najmanji problem; ti u stvari skidaš odgovornost sa donošenja odluke za svoj vlastiti život. Stani, razmisli, potraži odgovor kod Gospodina; otvori Bibliju. posveti joj vrijeme. Nemoj sve opravdavati poslušnošću. Niti Bogu niti ljudima nisu dragi poslušnici. Naprotiv, “I KRALJU JE DRAG RAZBORIT SLUGA…”(Izreke 14:35). Razboritost koristi vlastiti razum.

Dakle, razmišljaj o savjetu kojeg ti Bog daje. I kad u tvoj život dođe ukor; od strane tvog pastora, voditelja; znat ćeš ga primiti.

A Božji je savjet izvor života.

Brat Darko