“KAO ŠTO KIŠI I SNIJEŽI SA NEBA BEZ PRESTANKA, DOK SE ZEMLJA NE NATOPI, OPLODI I OZELENI, DA BI DALA SJEME SIJAČU I KRUHA ZA JELO, TAKO SE RIJEČ KOJA IZLAZI IZ MOJIH USTA NE VRAĆA MENI BEZ PLODA, NEGO ČINI ONO ŠTO SAM HTIO I OSTVARUJE ONO ZBOG ČEGA SAM JE POSLAO.” 

– Izaija 55:10,11.

Božja riječ u nama neprestano raste.
Gledajući ove stihove proroka Izaije, mogli bi proces rasta Božje riječi, podijeliti u 5 razina:

Zemlja se treba:

  1. natopiti
  2. oploditi
  3. ozeleniti
  4. roditi sjemenom
  5. roditi kruhom.

Gospodin kaže: “TAKO…”; dakle, na taj isti način, SE MOJA RIJEČ NE VRAĆA MENI BEZ PLODA. Odnosno, postoji zakon po kojem Božja riječ raste u nama dok ne ostvari onaj pravi razlog zbog kojeg je Bog tu riječ i stavio u naše srce.

Ali, baš kao i u prirodi, i na duhovnom polju se odvija određen proces.

U stvari, ništa se ne događa odmah i preko noći. Gospodin Isus je rekao da je sjeme (Božja Riječ) posijano u naše srce (Matej 13:19). Riječ za srce, u grčkom izvorniku je KARDIA, a označava središte našeg tjelesnog i duhovnog bića. Dakle, cijelo naše biće – duh, duša i tijelo – trebaju, prije svega, biti NATOPLJENI Božjim Duhom, natopljeni Njegovom prisutnošću; kroz molitvu, razmišljanje o Božjoj riječi, kroz intiman odnos sa Isusom.

Druga važna stvar: Da bi mogla primiti sjeme i OZELENITI, zemlja našega srca mora se obrađivati, okopavati i gnojiti.

Jedini način da postanemo plodonosni (fertilna zemlja), je da dozvolimo da Bog, koristeći svoje alate, izore tvrdu ledinu našeg karaktera. Jer na tvrdoj i kamenitoj zemlji ne može izrasti ništa korisno.

Kada smo dovoljno zreli, možemo davati ukusne i sočne plodove. Ali, zemlja iz koje crpimo  snagu, iz koje se hrani naš duh, mora se pognojiti (Luka 13:8). Okruženje u kojem živiš, gdje se razvijaš, ponekad će ti se činiti ne previše otmjenim, dostojnim, i smrdjet će ti često na ono najgore. Ali, samo na takvoj vrsti tla, ti možeš dati ono najbolje.

Tada nastupa faza u kojoj još uvijek nema ploda, ali je naše polje urodilo ZELENILOM – svježinom. Sada ti se to ne čini kao neka čvsta, sigurna VJERA U BOGA. Ipak, to budi nadu da će Bog, kad je već dao da nikne zelenilo, dati da na našoj zemlji uzrastu i korisni plodovi. Ta nada nas potiče da nastavimo sijati i da očekujemo “OBILAN I HRANJIV KRUH” (Izaija 30:23).

Konačan rezultat rasta Božje riječi u nama, jednim dijelom je, obilje kruha – blagoslova za nas i viška  sa kojim ćemo moći nahraniti mnoge druge.

Sij Božju riječ, očekuj, nadaj se i vjeruj; i rezultat neće izostati – Obilje sjemena – potvrda Božjeg obećanja da će “…ON UMNOŽITI NAŠE SJEME I POVEĆATI PLODOVE NAŠE PRAVEDNOSTI” (2 Korinćanima 9:10).

brat Darko