Dok je Gospodin Isus živio sa svojim učenicima (3, 3 i pol godine), vjerujem da su, u takvom zajedništvu, iskusili pravo značenje misijskog djelovanja. Još uvijek nije postojala crkva. Kroz stoljeća, imamo priliku upoznati pravo značenje crkve i unutar crkve, razumjeti tko mi – kršćani jesmo i što bi trebali biti. 

Pismo nas uči da služimo JEDNI DRUGIMA MNOGOVRSNIM MILOSNIM DAROVIMA. Život crkve, jeste, u svojoj osnovi, služenje; služenje vjernima; služenje društvu u kojem živimo. Bogu ugodna crkva, je ona koja služi Bogu u Duhu. A tako i raste: UTJEHOM DUHA SVETOGA. Draga braćo i sestre, romska crkvo, ne dajte se zavarati. Različite službe, crkve, denominacijske zajednice i dr. – donose različite nauke koje često zbunjuju i više od svega drugog, potiču prepiranja, svađu, razdore i slično. Sam Gospodin Isus, uči nas što je prava narav crkve. Zato, slijedimo Isusov nauk, Isusov primjer.

Izborimo se da ne izgubimo jednostavnost koju i dugujemo našemu Gospodinu. Romska crkva počiva (i počivat će) na temeljima Kristove ljubavi. Vjera koju crkva posjeduje (i kojom se nadograđuje), je ona koja KROZ LJUBAV DJELUJE. I ne težimo, samo, biti dobro organizirana i bogata zajednica; Težimo potvrđivati Isusovu poruku među romskim narodom. Težimo sili, snazi, moći i slavi Njegove Riječi. Time, ne mislimo osuđivati ili obezvrijediti braću i sestre koji su predani propovijedanju i pouci evanđelja na drugačiji način (drugačijim alatima). Naprotiv, vjerujemo da možemo (i trebamo) posluživati vjerne u Gospodinu.

Ono što nas rastužuje (i ne mogu to reći na blaži način) – siti smo bagateliziranja Kristove crkve /”Može brate, za 500,oo; A može i za 5,oo.”/ – NE! Ne može. Mi vjerujemo da je crkva Isusa Krista plaćena SKUPO. – Njegovom neprocijenjivom krvi. Vjerujemo u Njegov dar – spasenje. Ali, vjerujemo i u Njegove darove Duha.

Općenito, crkva ima poslanje. Poslanje, uvijek uključuje i riječi i djela. Iznimno važna djela u današnjem trenutku crkve su djela koja su očita kroz darove Duha Svetoga. A primarna svrha im je: DA OPREME SVETE ZA DJELO SLUŽBE. Onaj koji ti govori: “Vi to ne možete..! Vi to ne smijete raditi… Kime se vi smatrate?…. Ti darovi su za ona vremena prve crkve…Vi sanjate…Vi živite u prošlosti…. ” – je Đavo. Božja riječ nam govori: “Težite za ljubavlju, VRUĆE ČEZNITE ZA DUHOVNIM DAROVIMA,,,(1.Korinćanima 4:1); “VRUĆE ČEZNITE ZA DAROM PROROKOVANJA I NE BRANITE GOVORITI TUĐIM JEZICIMA.” (1. Korinćanima 14:39).

Znamo da, kao crkva moramo govoriti radosnu vijest o Isusu Kristu. Ali da bi ta vijest bila RADOSNA, ona mora biti potvrđena. Ovo je razlog zašto je i rana /prva/ crkva molila: “(Bože) PRUŽI RUKU, DA SE PO IMENU TVOGA SVETOGA SLUGE ISUSA, DOGAĐAJU OZDRAVLJENJA I ČUDESNI ZNACI!” (Djela 4:30). Biblija nam, također, govori da je Isus, hodajući zemljom, činio dobro (Djela 10:38).

U nastavku tog teksta piše: “KAKO JE ISUS PROŠAO ČINEĆI DOBRO I OZDRAVLJAJUĆI SVE KOJE ĐAVO BIJAŠE TLAČIO.” A znamo da Isusovi motivi nisu bili spektakularnost, želja za priznanjem ondašnjeg visokog društva ili teoloških krugova. Njegova ljubav i suosjećajnost za čovjeka se očitovala na svakom koraku, u svakom njegovom pokretu. U evanđelju po Marku 1:40, čitamo o gubavcu koji je pao pred Isusom na koljena i molio: “AKO HOĆEŠ, MOŽEŠ ME OČISTITI.” I Isus mu nije rekao: “Budem, budem.Sad baš nemam vremena. Al ajd, dođi u utorak, srijedu,…Ajd se ti javi mojoj tajnici pa nek ti ona zakaže sastanak.” NE!!! Molim te, zapazi redoslijed isusovih reakcija: 1. – “ISUS SE SAŽALI” ; 2. – “PRUŽI RUKU” ; 3. – “DOTAČE GA SE” ; i tek onda, 4. – “REČE MU – HOĆU! OČISTI SE.”

Crkvo Isusa Krista, hajmo činiti isusova djela. I činiti ih na Isusov način. Što nam vrijedi, samo propovijedati (govoriti) onima od kojih svi u ovom društvu bježe. Što je u tome posebno?. DOTAKNIMO IH SE. Imajmo suosjećajnost Isusovog srca. Mnogi bi kršćani htjeli da Bog kroz njih čini ista takva čuda. Htjeli bi uskrisivati mrtvace. To je u redu. Ali,…znaš da se mrtvac raspada i da nepodnošljivo smrdi? (Ivan 11:39). Ako ga se budeš doticao, polagao ruke na njega; velika je vjerojatnost da ćeš se zaraziti. Moj je savjet: Prvo vježbaj – počni sa polumrtvima.

Zagrli nekog alkoholičara na cesti, narkomana, moli za neko romsko dijete (koje vjerojatno neće razumjeti što govoriš), Možda nećeš ni stići reći: “Hoću!”, a čudo će se dogoditi pred tvojim očima. – Gledat ćeš rađanje života. Crkvo, počnimo moliti i vapiti za probudom naših srca. Molimo, da u zajedništvu, ova crkva, crkva našeg vremena, postane “LIJEPA KAO MJESEC, SJAJNA KAO SUNCE, STRAŠNA KAO VOJSKA POD ZASTAVAMA.” Kako bi se svidjela Njemu – Isusu Kristu.

Želim vam obilan Božji blagoslov.

brat Darko