U današnje vrijeme puno djece samo traži svoj put. Njihovo odrastanje većinom određuje ono što vide da njihovi roditelji, drugi ljudi ili djeca, rade i govore.

Odgovornost roditelja, prvenstveno oca, koji bi trebao biti uz njih, je na niskom nivou ili je nema. Nekada je to zbog raznih briga, obaveza ili jednostavno nezainteresiranosti. Mogu se čuti argumenti roditelja: ” Pa ni moji roditelji nisu baš imali vremena za mene, pa sam dobro ispao!” ili ” Ja sam se morao sam snaći, pa neka to oni isto rade!” Takve izjave mogu biti točne, ali da li je to stvarno dobar put. Ako se vratimo u svoje djetinjstvo, siguran sam da se možemo prisjetiti situacija u kojima smo trebali roditelje, a nismo imali njihovu podršku i blizinu. Zatim sad činimo iste pogreške kao naši roditelji s nama. Ako je tako, vjerojatno se pitate, kako to promjeniti? Kako postati bolji u odgoju svoje djece? Netko će reći, “Nekad i uviđam da krivo radim, ali ne mogu se promjeniti!”

Unatoč tome, Biblija, Božja riječ nam govori da Bogu ništa nije nemoguće, njegova ljubav može sve promijeniti. Iz te ljubavi za svakog čovjeka, Isus je otišao na križ kako bi nam donio spasenje, slobodu i život (Ivan 3:16). Kada iskreno dođemo pred Boga i zamolimo ga da nam oprosti, tražeći Njegovu pomoć, On će nam sigurno pomoći i voditi nas. Tada ćemo biti opremljeni snagom koja nam je potrebna u svakom području života, da živimo Bogu ugodno, bez obzira na okolnosti pred nama. Tako i u području odgoja svoje vlastite djece i usmjeravanja njihovih života.

brat Matija