U djelima apostolskim čitamo o tamničaru koji je apostolu Pavlu postavio jedno iznimno važno pitanje; “Onaj nato zaiska svjetlo, uleti i dršćući baci se pred Pavla i Silu; izvede ih i upita: ‘Gospodo, što mi je činiti da se spasim?’ Oni će mu: ‘Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se – ti i dom tvoj!’” (Djela 16:29-31)

Pitanje glasi: što mi je činiti da se spasim? Ako to pitanje danas postavite nekim svećenicima i teolozima, vjerojatno nećete dobiti isti odgovor. Oni će vam reći da trebate učiniti niz sakramenata, obreda, dobrih i religioznih djela za života, a onda nakon smrti morate trpjeti u čistilištu dok ne platite punu cijenu i ne primite oproštenje. Oni govore drugačije od apostola Pavla. On koji je napisao veći dio novog zavjeta, najveći od crkvenih teologa, ne govori ništa slično. On koji je susreo uskrslog Isusa i primio veliki niz objava, te bio uznesen u treće nebo. Kaže: “Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se”. Drugim riječima, ako imamo ispravnu vjeru u Isusa i živimo po njoj, bit ćemo spašeni.

Mnogi današnji teolozi i svećenici otežavaju vjeru i put spasenja. O njima Gospodin kaže u Mateju 23:4: “Oni zavezuju i tovare teški teret na pleća ljudi, a sami ni da bi ga prstom makli”.

Čuvajte se svećenika i crkvi koji tovare teški teret na pleća ljudi. Isusovo breme nije teško i nije ispunjeno sumnjom. Ono je lagano i puno pouzdanja. Ako istinski vjerujemo u Isusa i živimo najbolje što znamo po njegovoj volji, bit ćemo spašeni. Mi nismo spašeni po našim djelima već milošću po vjeri u Isusa. Zato nam pismo kaže: “Jer, milošću ste spašeni po vjeri, to nije od vas, to je dar Božji! To ne dolazi kroz djela, da se tko ne bi hvalisao” (Efežanima 2:8,9).

Kao što možemo vidjeti u ovim stihovima, spasenje nije zasluga već dar. Ono ne dolazi po našim djelima, već po milosti, kroz vjeru. Zato nam Pavao kaže: “Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se”.

Dragi čitatelju, vjeruj. Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se. Ne vjeruj u evanđelje djela, vjeruj u evanđelje milosti. Ono je za nas, radosna ili dobra vijest.

Autor: Damir Šićko Alić

Izvor: Riječ Života